Politieke Context Tom

Groen! roept Vlaamse overheid op om ZORRA opnieuw structureel te ondersteunen

door Mieke Vogels (Groen!) op 10 november 2008 in "Gezin, welzijn en zorg"

Groen! wil dat de Vlaamse Minister voor Gelijke kansen ZORRA opnieuw structureel ondersteunt en dit met een jaarlijkse subsidie van 60.000 euro. Een habbekrats in vergelijking met de miljoenen die geïnvesteerd werden in de beeldvorming over het BAM project en een kruimel in het budget van de rijke Vlaamse regering. Op 11 november tijdens de Vrouwendag zal Groen! deze eis op tafel leggen. Ook in het Groen!-programma voor de Vlaamse verkiezingen van 2009 zal beeldvorming over vrouwen worden opgenomen.

Er schort wat met onze beeldvorming over vrouwen. Als Barbie een echte vrouw was, dan kon die vrouw enkel op handen en voeten lopen want met haar proporties kan ze niet rechtop staan. Als etalagepoppen echte vrouwen waren, dan zouden hun heupen te smal zijn om kinderen te baren. Marilyn Monroe had maat 46 maar onze hedendaagse rolmodellen wurmen zich in een maatje 34. Zeventig procent van de vrouwen voelen zich schuldig na drie minuten in een vrouwenblad gebladerd te hebben. Je zou voor minder als je dag in, dag uit met je afwijkingen van het niet te bereiken ideaal wordt geconfronteerd.

De relatie van vrouwen met hun lichaam is vaak complex en soms zelfs problematisch. Uit een internationaal Dove-onderzoek in samenwerking met de Harvard universiteit waarbij 4000 vrouwen tussen 15 en 64 jaar werden aangesproken, bleek dat slechts 2% van de vrouwen over de hele wereld zichzelf mooi vindt. Reeds vanaf 12 jaar starten velen met het dragen van make-up, het volgen van diëten of het ontwikkelen van eetstoornissen. En 1 op de 10 vrouwen zegt ooit te kampen hebben gehad met een of andere eetstoornis, zoals anorexia of (vr)eetbuien. 67% van de vrouwen voelt zich dermate onzeker over het uiterlijk dat ze moeite hebben om bepaalde activiteiten uit te voeren, zoals naar school gaan, sporten of simpelweg hun mening geven. Veel vrouwen hebben het blijkbaar moeilijk om hun lichaam te aanvaarden zoals het is.

Het wordt hen daarbij echter niet gemakkelijk gemaakt door de maatschappij en door de media en reclamewereld in het bijzonder. Er worden steeds hogere en onrealistischere eisen aan het uiterlijk van vrouwen opgelegd. Fotomodellen wegen vandaag gemiddeld 23% minder dan de gemiddelde vrouw, terwijl ze wel worden voorgesteld als het ideaal. Ter vergelijking, de gemiddelde Belgische vrouw weegt 66,7kg en dat voor een lengte van 164,5m. Knijp daar dan 23% vanaf en de ideale vrouw weegt nog amper 50 kg.

Voor de gewone vrouw in de straat wordt het dan ook hoe langer hoe moeilijker om te beantwoorden aan de perfectie uit de modebladen. Vóór je 18e verjaardag word je overspoeld door gemiddeld 200.000 reclameboodschappen. 200.000 perfect geretoucheerde lijven, dagelijks op je netvlies: daar moet wel iets van blijven hangen.

Groen! vindt het dan ook belangrijk om tegengas te geven en vrouwen weerbaar te maken tegen dit spervuur van onrealistische vrouwbeelden. We moeten onze dochters leren dat er niets mis is met een met een buikje of met borsten die niet voldoen aan de Playboy-normen. “Ik pas niet in het plaatje, so what?”, dat is de gezonde en zelfbewuste houding die Groen! bij vrouwen wil stimuleren.

Kritisch kijken naar en reageren op vrouwonvriendelijke of rolbevestigende beelden in media en reclame kan daarbij helpen. Met dit doel werd in 1996 ZORRA opgericht: Zien, Opsporen en Reageren op Reclame en Advertenties, een denktank en mediawaakhond inzake gender en reclame. ZORRA organiseerde van 1999 tot en met 2006 ook een jaarlijkse publieksprijs voor roldoorbrekende of vrouwvriendelijke reclame die veel weerklank kende in de pers en reclamewereld en bij het grote publiek. ZORRA was een goed draaiend project en werd alom als gesprekspartner inzake man/vrouwbeelden in media en reclame gerespecteerd.

In 2006 werden alle subsidies aan ZORRA echter stopgezet door de Vlaamse Regering. Ook de Publieksprijs werd vanaf dan niet meer georganiseerd wegens een gebrek aan middelen. In september 2008 heeft het Europees parlement echter een resolutie aangenomen die de lidstaten vraagt de nodige initiatieven te nemen tegen seksistische beledigingen of een vernederend beeld van vrouwen en mannen in reclame en marketing. In de resolutie wordt expliciet gesteld dat het beeld dat marketing en reclame ophangen van het ideale lichaam, een nadelige invloed kan hebben op het gevoel van eigenwaarde en worden reclamemakers opgeroepen om voorzichtig te zijn met het tonen van bijzonder magere vrouwen om reclame te maken voor producten. Ook wordt het belang benadrukt van goede voorbeelden in de media en reclamewereld.

Heel concreet vraagt het Europees Parlement ook dat de lidstaten officieel een prijs van reclamemakers voor reclamemakers en een publieksprijs toekennen om reclame te belonen die het best genderstereotypen doorprikt en een positief of opwaarderend beeld schetst van vrouwen, mannen of de relaties tussen vrouwen en mannen. Met andere woorden, net wat ZORRA al sinds 1999 deed, maar dus wegens een gebrek aan financiële ondersteuning door de Vlaamse Regering moest stopzetten. Vlaanderen was op dit vlak de beste van de Europese klas, maar we hebben onze voorsprong vrijwillig opgegeven omdat er opeens andere prioriteiten waren.